رویدادهای عمومی
حماسه جاودان، عاشورای حسینی
خلاصه :
حماسهی جاودانه: روایت مختصری از واقعهی عاشوراحماسهی جاودانه: روایت مختصری از واقعهی عاشورا
در تاریخ بشریت، رویدادهای غمانگیز و تکاندهندهی بسیاری به وقوع پیوستهاند که هر کدام برگهایی از دفتر پرفراز و نشیب زندگی انسان را ورق میزنند. اما در میان این وقایع، واقعهای هست که نهتنها در گذر زمان از یادها نرفته، بلکه هر سال با شور و شعف بیشتری توسط آزادگان جهان به یاد آورده میشود و آن، حماسهی جاودانهی عاشورا است.
دهمین روز ماه محرم، سال 61 هجری قمری، در سرزمینی به نام کربلا، فاجعهای هولناک رخ داد که تاریخ را به دو بخش تقسیم کرد: قبل از عاشورا و بعد از عاشورا. در این روز، امام حسین (ع)، نوهی گرامی پیامبر اسلام (ص) به همراه یاران باوفایش، در برابر ظلم و ستم یزید بن معاویه، ایستادگی کرد و حماسهای بینظیر از شجاعت، ایثار و فداکاری را به نمایش گذاشت.
یزید که پس از مرگ معاویه، خلافت را غصب کرده بود، از امام حسین (ع) خواست تا با او بیعت کند. اما امام حسین (ع) که به رسالت خود واقف بود و حاضر به زیر بار ظلم و ستم یزید نمیرفت، از این کار امتناع کرد. یزید که کینهی امام حسین (ع) را در دل داشت، سپاهی عظیم را به سوی کربلا فرستاد تا امام و یارانش را به شهادت برساند.
سپاه یزید که تعدادشان به هزاران نفر میرسید، امام حسین (ع) و یارانش را که تعدادشان به 72 نفر میرسید، در محاصره قرار دادند. امام و یارانش با وجود کمبود آب و غذا، چند روز در برابر ظلم و ستم ایستادگی کردند و حماسهای بینظیر از شجاعت و ایثار را به نمایش گذاشتند.
در نهایت، در روز عاشورا، نبردی نابرابر بین حق و باطل درگرفت و امام حسین (ع) و یارانش به شهادت رسیدند. شهادت امام حسین (ع) و یارانش، لرزهای بر اندام ظالمین انداخت و فریاد مظلومیت انسان را به گوش جهانیان رساند.
اما واقعهی عاشورا به شهادت امام حسین (ع) و یارانش ختم نشد. خون پاک شهیدان کربلا، بذر آزادی و عدالت را در زمین پاشید و نهال قیام علیه ظلم و ستم را آبیاری کرد. از آن روز تاکنون، هر سال در ماه محرم، عاشقان و دلدادگان اباعبدالله الحسین (ع) در سراسر جهان، با برگزاری مراسم سوگواری، یاد و خاطرهی این حماسهی جاودانه را گرامی میدارند.
عاشورا فقط یک واقعهی تاریخی نیست، بلکه درسی بزرگ برای تمام بشریت است. درسهایی از ایثار، فداکاری، شجاعت، ظلمستیزی و مبارزه با نفس. عاشورا به ما میآموزد که در برابر ظلم و ستم سکوت نکنیم و برای احقاق حق خود و دیگران، از جان و مال خود دریغ نکنیم.
حماسهی عاشورا، مشعلی فروزان در مسیر بشریت است که راه را برای عدالت و آزادی روشن میکند. این حماسهی جاودانه، تا ابد در قلبها زنده خواهد ماند و فریاد مظلومیت امام حسین (ع) و یارانش، همیشه در گوش جهانیان طنین انداز خواهد شد.
تاثیرات واقعهی عاشورا:
واقعهی عاشورا، تاثیرات عمیقی بر تاریخ بشریت و به خصوص جهان اسلام گذاشت. از جملهی این تاثیرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیداری اسلامی: شهادت امام حسین (ع) و یارانش، مسلمانان را از ظلم و ستم یزید آگاه کرد و آنها را برای قیام علیه ظلم و ستم بیدار کرد.
- ایجاد مکتب تشیع: شهادت امام حسین (ع) و مظلومیت اهل بیت (ع)، باعث تعمیق باورهای شیعیان و تمایز مذهب تشیع از سایر مذاهب اسلامی شد.
- الهامبخش مبارزات آزادیخواهانه: حماسهی عاشورا، در طول تاریخ الهامبخش بسیاری از قیامها و مبارزات آزادیخواهانه در سراسر جهان بوده است.
- ترویج فرهنگ ایثار و شهادت: شهادت امام حسین (ع) و یارانش، فرهنگ ایثار و شهادت را در میان مسلمانان ترویج داد و بسیاری از مردم را به فداکاری در راه حق و حقیقت ترغیب کرد.
- ایجاد اتحاد و همبستگی: واقعهی عاشورا، مسلمانان را به یکدیگر نزدیکتر کرد و حس اتحاد و همبستگی را در میان آنها تقویت کرد.
عاشورا در عصر حاضر:
امروزه، بعد از گذشت بیش از 1400 سال از واقعهی عاشورا، پیامها و آموزههای این حماسهی جاودانه، همچنان برای بشریت relevant و راهگشا هستند. در دنیایی که ظلم و ستم و بیعدالتی همچنان وجود دارد، عاشورا به ما میآموزد که در برابر ظلم سکوت نکنیم، برای احقاق حق خود و دیگران تلاش کنیم و از شجاعت، ایثار و فداکاری امام حسین (ع) و یارانش درس بگیریم.
عاشورا، نهتنها یک واقعهی تاریخی، بلکه یک مکتب فکری و یک فلسفهی زندگی است. درسها و آموزههای عاشورا، چراغ راه بشریت در مسیر عدالت، آزادی و سعادت است.